ZWOLLE – Voor de één een makkelijk te beantwoorden vraag. Voor Joost Broerse een heuse hersenkraker. Want op welke positie komt de ervaren rot van PEC Zwolle (34) nou het beste tot zijn recht? “Vroeger wilde ik het liefst op het middenveld voetballen, nu ligt mijn voorkeur achterin.”
TEKST: Jurriën Schuiringa & Maarten de Jong
Zijn broodje kaas fungeert vandaag als figurant. Normaal gesproken is dit het moment voor de PEC Zwolle-selectie om uitgebreid te lunchen, maar Joost Broerse stelt zijn maaltje een uurtje uit. Eerst gaat hij zijn verhaal doen, hoe verleidelijk dat broodje ook op zijn bord mag liggen. Het mag, want in Zwolle gaat alles op een relaxte manier. Samen eten, samen een kaartje leggen, samen tafelvoetballen. En nu de resultaten ook nog eens meezitten, is het helemaal lekker om speler van PEC te zijn. Dat titelkandidaat PSV zaterdagavond weinig te vertellen had in eigen huis, is geen toeval. Dat is het gevolg van het goede beleid dat bij PEC Zwolle wordt gevoerd.
Klassering verrassend, veldspel niet
Want in Zwolle doet men geen gekke dingen. Niet buiten het veld, maar ook niet er op. Nou ja, behalve dat de ene na de andere goede wedstrijd op de mat wordt gelegd. Geen toeval, zo meent Broerse. “Deze prestaties komen niet uit de lucht vallen, nee” , zegt de centrumverdediger. “Vorig seizoen hebben we door middel van goed veldspel bewezen goed mee te kunnen in de Eredivisie. Die lijn hebben we doorgetrokken. Nu is de verrassing dat we zo hoog staan, dat had ik vooraf niet verwacht. Feit is echter wel dat we in deze rare competitie ineens tiende kunnen staan na een paar nederlagen.”
Op moment van spreken moest PEC Zwolle nog aantreden tegen AZ en PSV. Hoewel beide wedstrijden niet werden gewonnen, staat de Overijsselse club nog altijd hoog op de ranglijst. Mede dankzij het geklungel van de andere topclubs is er van enig verval nog lang geen sprake. Toch houdt men bij PEC Zwolle voet bij stuk en zal het de doelstelling – handhaving – voorlopig niet wijzigen. Broerse: “In de winterstop gaan we evalueren en misschien een verandering aanbrengen. Als we dat nu zouden doen, en we verliezen onverhoopt een paar keer achter elkaar, is het perspectief ineens heel anders.”
Niveau automatisch gestegen
PEC Zwolle staat momenteel gedeeld vijfde, slechts drie puntjes verwijderd van koploper AZ. Ten opzichte van vorig seizoen een betere prestatie, al is de selectie dan ook een jaartje verder. “Iedereen heeft weer een jaar extra ervaring in de Eredivisie, dus het niveau van al die spelers is automatisch gestegen”, meent Broerse, die wel wat spelers zag vertrekken in de zomer. “Voor de jongens die zijn weggegaan, zijn goede vervangers gekomen. Neem als voorbeeld Wiljan Pluim. Voor hem in de plaats kwam Kamohelo Mokotjo. Echt een openbaring.”
De Zuid-Afrikaan blinkt al wekenlang uit op het middenveld van PEC Zwolle, samen met z’n maatje Mateusz Klich. Volgens Broerse kan laatstgenoemde speler de top in Nederland aan. “Dat wil hij zelf ook bereiken”, aldus de routinier. “Mateusz is een op en top prof, hij neemt zijn vak heel erg serieus. Zijn manier van spelen kan goed tot zijn recht komen bij een Nederlandse topclub. Als er een beter team voor hem komt, en PEC Zwolle kan geld voor hem vangen, dan kan ik wel begrijpen dat hij vertrekt. Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.”
Middenvelder of verdediger?
Klich speelt tegenwoordig op de positie waar Broerse zijn avontuur bij PEC Zwolle begon: controlerend op het middenveld. De oud-speler van onder andere FC Utrecht en Excelsior deed de afgelopen jaren veel ervaring op op die plek. Alleen: zelden bleef hij daar vast staan. Dan stond hij weer op het middenveld, dan moest hij weer centraal achterin spelen. Ook bij PEC Zwolle kreeg Broerse hier mee te maken. Hij startte als middenvelder, maar toen Joey van den Berg plotseling in de winterstop naar SC Heerenveen verkaste, kwam de vacature van linker centrale verdediger vrij.
Vroeger zou Broerse daar mokkend akkoord mee zijn gegaan, nu vindt hij het allemaal wel prima. “In mijn jongere jaren wilde ik inderdaad het liefste op het middenveld voetballen, maar tegenwoordig ligt mijn voorkeur achterin. Ik ben al mijn hele carriere aan het switchen. Bij FC Groningen was ik verdedigende middenvelder, net als bij FC Utrecht. Maar na het overlijden van David Di Tommaso kwam ik op zijn plek te spelen. En soms stond ik linksback, afwisselend met Pascal Bosschaart. Op Cyprus bij APOEL Nicosia was ik centrumverdediger en bij Excelsior werd ik weer middenvelder. Nu zit ik bij PEC Zwolle en hoop ik eindelijk mijn vaste plek te hebben op het veld.”
Defensie vol met middenvelders
Wie eens goed naar de defensie van PEC Zwolle kijkt, zal opvallen dat drie verdedigers – Broerse, Rochdi Achenteh en Bram van Polen – voorheen op het middenveld speelden. Alleen Darryl Lachman is een geboren mandekker. “Of dat extra voordelig is voor ons? Ik denk het wel. Alle drie hebben we ervaring als middenvelders, dus weten we bijvoorbeeld hoe spelers de bal willen ontvangen. En daarnaast hebben we in Diederik Boer en Kevin Begois twee keepers die goed kunnen meevoetballen. Ook niet onbelangrijk voor een team dat het van het positiespel moet hebben.”
Of hij nou op het middenveld staat of ergens centraal achterin speelt, Broerse heeft het nog altijd uitstekend naar zijn zin bij de goed presterende eredivisionist uit Zwolle. “Ik heb nog een eenjarig contract bij PEC. Het hangt van twee dingen af of ik hier verder kan gaan: wil ik zelf door en wil de club met mij door? Dat is nog eventjes afwachten.” De Utrechter kijkt even op en neemt een hapje van zijn broodje kaas, dat al een tijdje op hem staat te wachten. Dan vervolgt hij: “Ik voel me nog altijd super fit. Als ik doorga, moet ik dat ook blijven. Wat mij betreft blijf ik, want ik wil hier sowieso niet weg. Daarvoor heb ik het hier veel te veel naar mijn zin.”
Voetbal Centraal
Laat een reactie achter